Oficiali sumuštinio sukūrimo istorija siejama su itin konkrečiais metais ir konkrečiu asmeniu. Tai nėra dažnas reiškinys gastronomijoje, tad verta apie jį žinoti daugiau. Yra sakoma, kad sumuštinio vardas kilo nuo Didžiosios Britanijos didiko Džono Montagu, ketvirtojo Erlo iš Sendvičų giminės (John Montagu, 4th Earl of Sandwich,). Jis buvo didelis lošėjas ir neatsitraukdavo nuo stalo. Po paros lošimo tarnui atėjus paklausti, ko norės valgyti, šis paprašė kažko, kad nereikėtų peilio ir šakutės. Sumanus virėjas pateikė jam mėsos tarp dviejų skrudintos duonos riekių. Taip 1762-aisiais metais gimė sumuštinis.

Sumuštinis gali būti ir greitas užkandis ir rimtas patiekalas. Skanus sumuštinis prasideda nuo jo pagrindo, tai yra nuo kokybiškos duonos pasirinkimo. „Lašų duona“ didžiuojasi siūlydama platų natūralaus raugo duonos asortimentą, tad jums beliks išsirinkti kitus ingredientus. Sumuštiniai su duona gali būti paprasti – tiesiog duona, sviestas, sūris ar kumpis, tačiau gali būti ir itin ypatingi. Štai ypatingo sumuštinio receptas. Aptepkite riekę svogūnų džemu, uždėkite gražgarstės salotų, pomidoro riekelių, vytinto kumpio, alyvuogių ir kiaušinių salotų bei uždenkite antra rieke duonos – turėsite itin sotų ir prabangų sumuštinį.

Sumuštiniai gali būti ir kaip užkandžiai prie alaus. Vokietijoje, Bonos mieste kaip tradicinį užkandį jums patieks tamsios duonos riekę su trupučiu sviesto, stora rieke geltono fermentinio sūrio ir keletu nekepintų svogūnų žiedų. Kitas užkandis – juoda duona pagardinta sviestu su žalumynais patiekta su standžiu paštetu. Jei jums artimesnė italų virtuvė – paskrudinkite nedideles batono riekes, įtrinkite skiltele česnako ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus kraukite smulkintų pomidorų, pesto padažo ir mocarelos sūrio salotas bei pašaukite į orkaitę. Tokie užkandžiai nudžiugins kiekvieną išalkusį ir ieškantį traškaus bei gaivaus skonio.