„Panettone“ (itališkas pyragas)
Aprašymas

Itališkas pyragas „Panettone“ mėgstamas ir Lietuvoje. Jo istorija siekia net viduramžius, o jis pats kilęs iš Milano. Kilmės legendų yra net keletas, tačiau geriausiai žinoma istorija byloja, kad penkioliktajame amžiuje jaunuolis pamilo neturtingo kepėjo Antonio gražuolę dukrą. Norėdamas padėti, įsidarbino jo kepykloje, o kepamus gaminius pagardindavo tokiais sunkiai gaunamais produktais kaip cukrus ir kiaušiniai. Greitai visi pamatė, kad Antonio duona yra labai gardi, jo verslas suklestėjo. Kalėdų metu vaikinas pagardino pyragą cukruotais vaisiais ir razinomis, o visi šį šventinį gaminį ėmė vadinti „pan de Toni“. Taip ir gimė šios duonos vardas. Žinoma įsimylėjėliams buvo leista tuoktis, tad tai tikrai laiminga istorija ir laimės bei džiaugsmingo švenčių laukimo kupinas pyragas. Šis gaminys šventėms kvepia itin ypatingai, nes į jo sudėtį įeina ir šlakelis romo.

„Panettone“ visad gardinamas skaniausiais cukruotais vaisiais. Mes siūlome išbandyti dviejų rūšių „Panettone“ – su razinomis arba spanguolėmis. Pyragą reikėtų pjaustyti plonomis riekėmis ir patiekti su saldžia arbata, kava ar net desertiniu vynu.

Jei pyragas šiek tiek pastovėjo ir apdžiūvo – neišmeskite! Supjaustykite plonomis riekelėmis, plonai aptepkite sviestu ir paskrudinkite 10-12 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išeis puikūs džiūvėsėliai, kuriais mėgausite dar ilgai. Dar vienas puikus šio pyrago panaudojimo būdas – supjaustykite riekelėmis, kad išeitų 5-6 apvalūs biskvitai. Šaltesniu metu laiku pertepkite plaktos grietinėlės ir varškės kremu, o vasarą vos vos aptirpusiais grietininiais ledais. Tokiu būdu „Panettone“ taps dar gardesnis, o jūs pasirodysite kaip sumani šeimininkė ar šeimininkas.

Jei nesuvalgysite viso pyrago – itin skanu jį apkepti pieno ir kiaušinių plakinyje. Tiesiog supjaustykite riekelėmis pyragą, išplakite kiaušinius su pienu ir trupučiu cukraus. Kepimo indą ištepkite sviestu, sudėkite pyrago riekeles, užpilkite plakiniu. Kepkite 20-25 minutes iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite apibarstę cinamonu.

Šie skanūs gaminiai puriausi ir minkščiausi yra pirmas kelias dienas, kol yra ypač švieži. Jei norite būti tikri, kad ant Jūsų Kalėdų stalo puikuosis gražusis „Panettone“ – kviečiame užsisakyti jį iš anksto.

Sudėtis / Energinė vertė

Šio kepinio energinė vertė yra apie 420 kcal / 100 g. Pyrago kaina nedidelė, nors jis ir sveria apie 500 gramų.

 

Itališkas pyragas „Panettone" su razinomis

Sudedamosios dalys: mišinys Grandi occasioni (KVIETINIAI miltai, sausas KVIETINIS įmaišas (KVIETINIAI miltai, mielės), maltodekstrinas, fruktozė, cukrus, emulsikliai (riebalų rūgščių mono-ir digliceridai E471), SOJŲ lecitinas E322, natrio stearoil-2-laktilatas E481, KVIEČIŲ GLITIMAS, ökolh, sausas KVIETINIS raugas (KVIETINIAI miltai, pieno rūgšties bakterijos), KIAUŠINIŲ milteliai, KIAUŠINIO trynio milteliai, kvapiosios medžiagos, KVIETINIO salyklo miltai, fermentai), razinos 18 %, geriamasis vanduo, KIAUŠINIAI, margarinas (gyvūniniai riebalai, rapsų aliejus, vanduo, druska, emulsikliai: lecitinas, riebalų rūgščių mono-ir digliceridai), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, kvapiosios medžiagos, dažiklis beta karotenas, rapsų aliejus, medaus produktas (gliukozės ir fruktozės sirupas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga – citrinų rūgštis, medaus kvapioji medžiaga), cukrus, mielės, romas.

Energetinė vertė 100 g 1733 kJ / 413kcal
Riebalai 19,2 g
iš kurių sočiųjų riebalų 5,1 g
Angliavandeniai 51,85 g
iš kurių cukrų 22,11 g
Skaidulinės medžiagos 1,67 g
Baltymai 7,48 g
Druska 1,6 g

 

Itališkas pyragas „Panettone" su spanguolėmis

Sudedamosios dalys: mišinys Grandi occasioni (KVIETINIAI miltai, sausas KVIETINIS įmaišas (KVIETINIAI miltai, mielės), maltodekstrinas, fruktozė, cukrus, emulsikliai (riebalų rūgščių mono-ir digliceridai E471), SOJŲ lecitinas E322, natrio stearoil-2-laktilatas E481, KVIEČIŲ GLITIMAS, ökolh, sausas KVIETINIS raugas (KVIETINIAI miltai, pieno rūgšties bakterijos), KIAUŠINIŲ milteliai, KIAUŠINIO trynio milteliai, kvapiosios medžiagos, KVIETINIO salyklo miltai, fermentai), spanguolės 18 %, geriamasis vanduo, KIAUŠINIAI, margarinas (gyvūniniai riebalai, rapsų aliejus, vanduo, druska, emulsikliai: lecitinas, riebalų rūgščių mono-ir digliceridai), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, kvapiosios medžiagos, dažiklis beta karotenas, rapsų aliejus, medaus produktas (gliukozės ir fruktozės sirupas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga – citrinų rūgštis, medaus kvapioji medžiaga), cukrus, mielės, romas.

Energetinė vertė, 100 g 1762 kJ / 420kcal
Riebalai 19,02 g
iš kurių sočiųjų riebalų 5,06 g
Angliavandeniai 54,15 g
iš kurių cukrų 23,21 g
Skaidulinės medžiagos 2,6 g
Baltymai 6,93 g
Druska 1,47 g