Juoda duona nuo seno mėgstama ir vertinama lietuvių tautos. Tai šilčiausius atsiminimus, namų jaukumą ir vaikystę primenantis kvapas ir skonis. Juoda duona yra tai, ko dažniausiai prašo atvežti svetur gyvenantys lietuviai. Lietuvoje kepamos duonos skonis yra unikalus. Jį tokiu padaro aukščiausios rūšies ingredientai, patikrintos receptūros ir tradicinis kepimo procesas. Be to, mokslininkai įrodė, kad ruginių miltų gaminiai yra sveikesni už vien kvietinių miltų gaminius, yra lengviau virškinami, juose yra daugiau skaidulų, todėl juoda duona naudinga kiekvieno organizmui.

Nuostabią spalvą tamsiai duonai suteikia salyklas. Jis būna tamsus, aromatingas, o sumaišytas su juodos duonos ingredientais nudažo ją tamsia spalva.

Lietuviška duona pasižymi giliomis tradicijomis, galite rasti ne vieną jos rūšį: juoda duona, ruginė duona, duona su raugu, bemielė duona, viso grūdo ruginė duona ir kitos.

Juodos duonos energetinė vertė yra nuo 200 iki 250 kcal šimte gramų – tai gerai įsisavinamas produktas suteikiantis daug energijos. Jei laikotės sveikos gyvensenos – atkreipkite dėmesį į cukraus kiekį, o jei norite pasilepinti – saldesnio skonio ruginė duona su trupučiu sviesto bus puikus pasirinkimas.

Juodos duonos kaina priklauso nuo kepalėlio svorio, jo sudedamųjų dalių, brandinimo laiko. Į kokybiškos juodos duonos sudėtį dažniausiai įeina tokios sudedamosios dalys: ruginiai ir kvietiniai miltai, vanduo, salyklas, druska. Juodos duonos sudedamosios dalys gali kisti priklausomai nuo receptūros ir siekiamo išgauti skonio, spalvos, aromato.

Išbandykite bent keletą šios duonos rūšių, kol rasite savo mėgiamiausią. Kviečiame atkreipti ypatingą dėmesį į šiuos juodos duonos kepinius: firminė „Lašų“ duona, „Ajerų“, „Aldutės“, „Rygos“, „Bočių“, „Jums“, „Visai šeimai“, „Palangos“ duonos. Tai ypač aukštos kokybės gaminiai, paruošti laikantis seniausių gamybos tradicijų ir receptūrų. Šios duonos skonį vertina pirkėjai visame pasaulyje. Esame išlaikę tradicinę duonos gamybos technologiją. Užmaišius tešlą, duonos brandinimas trunka iki paros ir tik natūraliai pakilusi duona pašaunama į pečių kepimui.

 

Duona be mielių

Paskutiniu metu itin išpopuliarėjo duona be mielių. Tai natūralaus raugo duona, kuriai reikia dienos tam, kad ji būtų pašauta į krosnį. Šią duoną renkasi sveikuoliai, taip pat asmenys, kuriems nerekomenduojami mielių produktai. Ajerų ir pilnagrūdė su sėklomis – bemielė duona. Ajerų duona su raugu ir sėklomis yra puikus skaidulinių medžiagų ir gerųjų riebalų šaltinis. Sveikuoliška duona ypač tinka vaikams, nes ji suteiks energijos. Pabandykite su natūralaus raugo duona pasigaminti sumuštinių, duonos mišrainę. Liksite sužavėti nuostabiu skoniu ir aromatu. Ajerų duona ypač aromatinga, net buvo tikima, kad ajerai turi gydančių galių.

Duona be mielių gaminama pusiau automatizuotu būdu – kiekviename etape darbuotojas patikrina, ar duona pasiekė reikiamą tūrį, ar išliko tinkama forma, todėl jūs būsite tikri, kad ant jūsų stalo pateko aukščiausios rūšies kepalėlis. Toks procesas leidžia užtikrinti kokybę, nenaudojant specialių cheminių priedų, kurie dažniausiai turi būti naudojami visiškai automatizuotame technologiniame procese. Bemielė juoda duona yra sveika ir skanu!

Pirkdami Lašų duonos gaminius, kasdien džiaugsitės, kad ant jūsų stalo pateko skanios ir purios duonos kepalėlis. Galite rinktis iš 15 duonos rūšių, o jų svoris gali būti nuo 300 gramų iki 3 kilogramų.