Šakotis – jo kilmė ir istorija
Jau penkioliktame amžiuje buvo žinoma, kad šakočiai kepami Europoje. Jį kepdavo vienuoliai, o receptus laikė paslaptyje. Šiandien yra žinoma apie 60 šakočio pyrago receptų. Šakočiai taip pat populiarūs Latvijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Švedijoje, Turkijoje, Japonijoje ir kitose šalyse. Skiriasi išvaizda, forma, šakelių skaičius, net skonis ir sudėtis. Kiekviena valstybė turi savo tradicinį šakotį. Kaina jo taip pat skirsis: nuo itin žemos iki itin aukštos.
Kas yra šakotis ir kaip jis atkeliavo į Lietuvą? Visų pirma tai aukštas, tuščiaviduris konditerijos gaminys, kurį sudaro daug plonų sluoksnių. Šakočiai yra gaminami iš kvietinių miltų, cukraus, kiaušinių ir grietinės bei kitų ingredientų. Tešla, pilama ant sukamo volo, laša ir tuo pačiu kepa kaitroje. Manoma, kad šakotis į Lietuvą atkeliavo iš Vokietijos dvidešimtojo amžiaus pradžioje. Ten jis vadinamas „baumkuchen“ – pyragas-medis. Taip vadinamas todėl, kad pilant skirtingus sluoksnius, susidaro rievės, primenančios medžio rieves. Prapjovus šakotį, galima suskaičiuot,i kiek kartų buvo pilta tešla. Kai kuriuose Lietuvos kraštuose šakotis vadinamas raguoliu, raguočiumi, bankuchenu. Visa tai dėl neįprasto vokiško pavadinimo ir įstabios šio kepinio išvaizdos. Lietuvoje tradicinė šakočio forma yra eglutė – stambesnės „šakos“ apačioje ir smulkesnės viršuje. Turbūt nerasime vaiko, kuriam nemagėtų kuo greičiau nulaužyti skaniųjų ragelių (spyglių).
Šakočio kepimas ir sudėtis
Šakočiai visų pirma yra ypatingi dėl gamybos būdo ir turtingos sudėties. Lietuviškas šakotis kepamas iš kvietinių miltų, daugybės kiaušinių, margarino arba sviesto, miltų, cukraus arba medaus ir grietinės. Paruošta tešla pilama ant specialaus volo, kuris yra virš ugnies ar krosnies. Volas sukamas, kad susiformuotų rageliai. Tuomet vėl pilamas sluoksnis ir vėl apkepama, kol sluoksnis įgauna aukso spalvą. Šis procesas yra kartojamas tiek kartų, kol išgaunamas norimo skersmens šakotis. Yra bandančių atkartoti šį kepinį namuose kepant orkaitėje, pilant tešlą plonais sluoksniais plokščiame inde, tačiau, norint išgauti tikrąjį raguolį, volas būtinas. Tad namie keptas gaminys taip ir liks šakočio pusbroliu.
Kokioms progoms tinkamas šis konditerijos kepinys?
Šakotis yra šventinis kepinys: jis tiks vestuvėms, krikštynoms, gimtadieniams ar kitokiems pobūviams, pasibuvimams su draugais. Šiais laikais jau niekas nekepa šakočio namuose – tam yra kepyklos, kurios užsiima šio gaminio kepimu. Norėdami pirkti šakotį, galėsite rinktis iš įvairaus svorio. Jei planuojate vestuves ar krikštynas – šakotį reikėtų užsisakyti prieš keletą savaičių. Šakočio užsakymas yra paprastas procesas – paskambinus turėsite atsakyti keliems asmenims norite šio kepinio, ar norite papildomų papuošimų. Pirkdami UAB „Lašų duonos“ šakočius, būsite tikri, kad įsigytas pyragas bus šviežias ir skanus jūsų šventės karalius – šakotis. Jo kaina gali būti šiek tiek aukštesnė nei kitų pyragų, tačiau taip yra dėl sudėtingos gamybos ir geriausių ingredientų.
Šakočio patiekimas
Šis pyragas dažniausiai tiekiamas supjaustytas tiesiog be nieko. Tai tikrai puikus būdas, tačiau ne vienintelis, kaip galima skaniai panaudoti šakotį. Šakočiai gali būti įdaromi putėsiais arba plakta grietinėle. Jei turite sulūžusių gabalėlių – iš jų galite pagaminti nuostabų tinginį. Taip pat galite trupinius panaudoti sluoksniuotam desertui – dalis šakočio trupinių, varškės kremo ir braškių. Žinoma, šakočio maistinė vertė yra gan aukšta, tad tokiais desertais mėgaukitės atsakingai. Jei norite šakotį saugiai nusiųsti į užsienį – į jo vidų prikraukite saldainių. Jei norite itin išskirtinio panaudojimo – šakočio gabalėliais gardinkite ledus, papuoškite uogomis ir vaisiais, dekonstruokite įprastą kelių sluoksnių desertą taurėje į meno kūrinį lėkštėje. Leiskite savo fantazijai šėlti, kad nei viena lėkštė nebūtų vienoda, kaip nėra ir vienodų ragelių ant šio įspūdingo kepinio.
Kaip įsigyti kokybišką šakotį?
Ieškokite tokio, kurio rageliai gražiai geltoni, neaptrupėję. Kokio dydžio norite – spręsti tik Jums. Galime iškepti nuo 400 iki 4000 gramų šakočių pyragus. „Lašų duona“ gali užtikrinti savo konditerijos kepinių kokybę, nes esame viena iš nedaugelio kepyklų, kuri pati augina savo javus ir mala kvietinius miltus. Tad mūsų kepiniai yra kokybiški nuo jų sėjos iki pat patekimo ant Jūsų šventinio stalo. Galime užtikrinti, kad mūsų rinkoje geriausias šis pyragas – lietuviškas šakotis. Kaina priklausys nuo gaminio svorio.
Šakočio maistinė vertė
Šakočio energinė vertė yra 542 kcal / 100 g. Tai ypatingas šventinis kepinys, todėl jo kalorijų skaičiuoti neverta. Didžiausia šakočio nauda – nuostabus skonis ir aromatas bei bendra šventinė nuotaika, laužant gabalėlį po gabalėlio. Paragaukite mūsų puikaus šakočio jau šiandien!